Odrętwienie sposobem na oporność?
19 stycznia 2009, 18:40Naukowcy z Uniwersytetu Teksańskiego zidentyfikowali białko, które pomaga wielu bakteriom na uniknięcie szkodliwego działania antybiotyków. Co ciekawe, odkryta proteina przypomina swoją aktywnością cząsteczki spotykane zwykle w komórkach znacznie bardziej złożonych organizmów.
Jak powstaje biofilm?
17 lipca 2009, 19:28Bakteryjne biofilmy, czyli wielowarstwowe kolonie ściśle przylegające do różnego rodzaju powierzchni, charakteryzują się m.in. specjalizacją poszczególnych komórek do pełnienia różnych funkcji. Dzięki badaczom ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Harvarda udało się ustalić mechanizm regulujący ten proces u jednego z gatunków mikroorganizmów.
Zsiadłe mleko lekiem na kłopoty gastryczne?
10 kwietnia 2010, 16:34Dolegliwości żołądkowe, w tym powodowane zażywaniem aspiryny, to coraz częstsza zmora ludzkości. Okazuje się, że zamiast faszerować się kolejnymi lekami, można je leczyć naturalnie. Sfermentowane produkty mleczne od dawna zalecane są jako zdrowe dla jelit, ale że co najmniej równie dobre są dla żołądka - to wyniki najnowszych badań.
Wyjątkowy producent wodoru
15 grudnia 2010, 17:55Niepozorna morska bakteria może stać się w przyszłości źródłem paliwa. Cyanothece 51142, jednokomórkowy organizm z gromady cyjanobakterii, potrafi produkować duże ilości wodoru. Dotychczas wszystkie znane organizmy produkujące wodór wytwarzały go wyłącznie w środowisku beztlenowym, co czyniłoby ich przemysłowe wykorzystanie bardzo drogim.
Niezdrowe pudełkowanie i paczkowanie
8 sierpnia 2011, 16:29Pierwsze badanie dotyczące tego, co przez 1,5 godz. przed zjedzeniem dzieje się z drugim śniadaniem (a właściwie w jego wnętrzu), objęło ponad 700 należących do przedszkolaków pudełek z wiktuałami. Wykazało ono, że tylko 2% mięs, warzyw i nabiału przechowywano w bezpiecznym zakresie temperatur.
Człowiek - źródło i wzniecacz bakterii
29 marca 2012, 12:22Sama obecność człowieka w pomieszczeniu może w ciągu godziny dodać do powietrza, którym oddychamy, aż 37 mln bakterii - wyliczyli inżynierowie z Uniwersytetu w Yale. W większości są to wzniecone z podłogi pozostałości po wcześniejszych gościach.
Glinki radzą sobie z lekoopornymi bakteriami
21 maja 2013, 09:22Kiedyś gliną leczono owrzodzenia, teraz naukowcy odkryli, że za jej pomocą można zwalczać lekooporne bakterie, np. metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA).
Magnetyczne probiotyki do celów medycznych
13 maja 2014, 11:13Naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie i firmy BIOSEARCH SA stworzyli wzorowane na bakteriach magnetycznych magnetyczne probiotyki, które po spożyciu z pokarmem mogłyby pomagać w diagnozowaniu chorób układu pokarmowego, np. nowotworów żołądka.
Syrop daktylowy hamuje wzrost bakterii szybciej niż miód manuka
1 kwietnia 2015, 06:27Syrop daktylowy wykazuje aktywność przeciwko wielu bakteriom, w tym gronkowcowi złocistemu (Staphylococcus aureus) czy pałeczkom okrężnicy (Escherichia coli). Badania in vitro zademonstrowały, że hamuje wzrost bakterii szybciej niż popularny miód manuka.
Włosy do 100 razy zwiększają powierzchnię zwierząt
10 listopada 2015, 17:33By lepiej zrozumieć, jak zwierzęta się czyszczą/zachowują czystość, naukowcy z Georgia Institute of Technology (GIT) przejrzeli wyniki ponad 24 studiów i przeprowadzili własne badania powierzchni 27 ssaków i owadów. Wnioski znajdą zastosowanie np. w robotyce.